Altankontor og tanker om at skrive historisk roman

Mit hjemmekontor på altanen i dag…

I dag besluttede jeg mig for at blive hjemme og arbejde. Det er et fantastisk vejr, og da jeg i går eftermiddags gjorde vores altan ren og sommerklar, så lokkede det altså at sidde og arbejde i solen.

Jeg er en bleg og sart type, så jeg skal passe på, når jeg opholder mig for længe i solen. Så det er påsmurt et tykt lag solcreme, iført sweatshirt og gemt under en parasol, at jeg sidder og arbejder i solen… men hvor er det bare lækkert, at foråret endelig er her!

Jeg gennemgik i sidste uge mit arkiv med de ting, jeg har arbejdet på i årenes løb i forhold til bogen, og der faldt jeg over en tidslinje, jeg har stykket sammen ud fra al den litteratur, jeg har læst om Elvira og Sixten. Så i dag har jeg gennemgået denne tidslinje igen-igen og er nu i gang med at plotte alle de vigtige historiske begivenheder og episoder fra karakterernes fortid, som jeg ikke må glemme at få med, ind i mit manus.

Man skal holde tungen lige i munden, når man vælger at skrive ud fra begivenheder, der har fundet sted i virkeligheden. Jeg vil jo gerne have alt så faktuelt korrekt som muligt, og samtidig er det også vigtigt for mig, at de passager, jeg “digter” mig frem til, stemmer så meget overens med virkeligheden som overhovedet muligt. Det kræver virkelig mange gennemgange af kilder og litteratur samtidig med, at man jo er nødt til at træffe selvstændige valg, når passager ikke støttes op af kilder. Det er svært, men også utroligt sjovt og udfordrende, synes jeg.

Og ja, så er det også vigtigt, at man ikke bare lirer fakta af og gengiver historien uden kant, for den skal jo også fange og være interessant for læseren. De skal kunne leve sig ind i handlingen og ind i karakterernes virkelighed og bevæggrunde. Jeg tænker, at identifikation er en rigtig vigtig del af læseoplevelsen, for det er nemlig det, jeg selv går mest op i, når jeg læser eller lytter til en bog. At jeg kan identificere mig med hovedpersonerne og forstår, hvorfor de handler og føler, som de gør.

Skriv en kommentar